Proprioseptif Duyu Nedir ?
Derin doku duyusu veya diğer bir adıyla beden farkındalığı duyusu olarak da bilinen proprioseptif duyu; gücü, yönü ve hareketi sağlayan duyusal mesajları ifade eder. Eklem ve kas üzerindeki baskı ve kuvvetleri algılayan bu hücreler bilgileri beyne göndermektedir.
Motor beceriler ile beraber çevreyle başarılı bir şekilde etkileşime girme konusunda günlük yaşamda önemli bir rol oynar. Gözlerimizi kapattığımızda elimizin, başımızın, bacaklarımızın diğer bir değişle de bütün vücudumuzun hangi pozisyonda olduğunu anlamamızı sağlayan duyu sistemidir. Proprioseptif duyuya ait reseptörler(proprioseptörler) kaslarda ve eklemlerde yer alır, vücut parçalarımızın nerede ve nasıl hareket ettiklerine dair bilgi verir.
Proprioseptif Duyu Çalışmaları
Proprioseptif duyu çalışmasında öğrencisi Fırat ile dokun-hisset çalışması yapan Muhammet Hoca öğrencisinin gözüne bandaj takar ve içerisinde çokça malzeme bulunan kutudan söylenen malzemenin bulunmasını ve kendisine verilmesini ister. Muhammet Hoca Fırat’tan içerisinde kalem, kaşık, oyun kartları, küçük toplar, su şişesi kapağı gibi farklı materyaller bulunan kutudan kaşığı vermesini ister ve Fırat gözü bağlı şekilde kutuda kaşığı arar.Fırat kaşığı gözleri kapalı olsa da hissederek tanır ve bulur. Dokunarak ve hissederek kaşığı bulan Fırat’tan daha sonrasında önündeki kutudan sırasıyla su şişesi kapağı ve kalem istenir. Kutunun içerisinden istenilen materyalleri veren Fırat beceriyi başarıyla tamamlar.
( bu paragrafta bahsettiğimiz Muhammet Hoca ve Fırat’ın videosunu bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.https://www.instagram.com/reel/CmmE6RdvbC0/?igsh=MTFkanltMjAwdXd4dw== )
Kendi bileğine ve öğrencisinin bileğine çıngırak takan eğitmen aynı zamanda öğrencisinin gözlerini kapatarak eline bir top verir. Kova eğitmenin elindedir. Eğitmen kolundaki çıngıragı salladıkça öğrenci sese yönelir ve kovayı bularak topu kovaya atar.
Duvara yüzü dönük bekleyen öğrenci arkasındaki eğitmenin verdiği sesli komut ile dönerek atılan topu yakalar.
Eğitmen öğrencinin gereksinimlerine uygun bir parkur kurar ve öğrenci ilk olarak bu parkuru deneyimler. Daha sonra göz bandı takılan öğrenci çalışmayı görmeden de tekrarlar. Bilişsel öğrenimi gerçekleştiren çocuk göz bandı yardımıyla da fiziksele girdi yapmış olur.
Öğrencinin önüne halkalar sıralı bir şekilde dizilir. Öğrencinin arkasında duran eğitmenin elinde bir davul ve tokmak olur. Eğitmen öğrencinin her vurulan tokmak sayısı kadar zıplamasını ister. Örneğin; davula arka arkaya iki kere vurulduğunda öğrenci iki kere zıplar, tek sefer vurulduğunda tek sefer zıplar.
( Bu çalışma hem işitsel hem de proprioseptif duyu çalışmasıdır )
Comments