top of page

Gerçek Ergoterapi

Toplumumuzda otizmli bireyler ve ailelerinin azımsanamayacak bir topluluk olduğunun farkındayız. Son dönemde artan bu yüzdelik dilimler ile her 36 çocuktan birine Otizm Spektrum Bozukluğu teşhisi konmakta. Bu süreçte otizmli bireylerin en büyük şansının bilinçli ebeveynler ve iyi eğitimciler olduğunu hep savunmuşuzdur. Etkili eğitimcilerin en büyük düşmanı olan kulaktan dolma bilgiler ve yanlış eğitim yöntemleridir. Ülkemizde buna en büyük örneklerden biri ergoterapi seanslarıdır. Kurumumuzda ki velilerimizden dinlediğimiz bir çok farklı ergoterapi biçimi var bunların arasında literarüre uygun şekilde ilerleyen çok az eğitim biçimi olduğunu söyleyebiliriz. Watling çalışmalarında otizmli çocuklarda ergoterapi müdahalelerinin %99 oranında Ayres Duyu Bütünleme teorisine dayalı olduğunu göstermiştir.

( Watling vd., 1999 )


Ergoterapi Nedir?

Ergoterapistler genel olarak bireylerin yaşam memnuniyetini ve performansını etkileyen kişisel ve çevresel etmenleri değerlendirerek, kişilerin aktivitelere katılımını sağlayarak hayatı daha anlamlı kılar. Ergoterapist bakış açısı Otizm gibi nörogelişimsel bozukluğu olan çocuklarda günlük yaşam aktivitelerde bağımsızlık kazanmasını ve sosyal etkileşim ve iletişim alanında yaşanan zorlukların azaltılmasını amaçlar.


Literatür incelendiğinde Otizme yönelik Ergoterapi müdahalelerin altı kategoride sınıflandırıldığı görülmektedir.


  • Gelişimsel Beceri Temelli Müdahaleler,

  • İkili ve Etkileşim Temelli Müdahaleler

  • Sosyal- Bilişsel Beceri Eğitimi,

  • Yoğun Davranışsal Müdahaleler

  • Ebeveyn Odaklı yaklaşımlar

  • Duyu Bütünleme ve Duyusal Temelli Müdahaleler (Case-Smith & Arbesman, 2008)


Kimler Ergoterapi Dersi Alabilir ?


Otizmli bireyler genellikle bağımsız yaşam için gereken temel sosyal ve kişisel becerilerden bazılarına sahip olmadığından,tüm bu ihtiyaçlar üzerinde çalışmak için teknikler geliştirilmiştir. Ergoterapi seansları bireyin kişisel ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Her şeyden önce ilk


olarak kişinin ergoterapi eğitimi alacak seviyeye gelmesi gerekmektedir. Birey bu seviyeye hareket eğitimi ile gelebilir ve altyapısı hazırlanabilir.

  • Ergoterapi öncesi öğrencinin komut almaya başlamış olması, mental ve fiziksel olarak hazır olması en önemli detaydır. Öğrenci kendini mental olarak bu seviyede hissettiğinde eğitime daha kolay uyum sağlayacaktır.

  • 0 - 3 yaş aralığında genelde birey henüz vücut farkındalığına sahip olmadığı için ergoterapi derslerini almaya uygun değildir.



Ergoterapide Neler Çalışılmalı ?


- Öz bakım becelerileri :

El - yüz yıkama

Diş fırçalama

Saç tarama

Kıyafet giyme - çıkartma

Çorap giyme

Ayakkabı giyme

Kıyafet katlama


- Bilateral fonksiyonların gelişimi:

Tabak taşıma

Meyve - Sebze doğrama

Sürahiden badağa su dökme

Meyve - Sebze sıkma


- Yeme - içme becerilerinin gelişimi :

Çatal - kaşık kullanımı

Bağımsız şekilde yemek yemek

Pipet kullanımı ( üfleme / çekme )

Bardaktan su içme


Çocuğun ağız içerisindeki oral eksikliğinin giderilmesi için ağız içerisindeki belirli bölgelere masaj yapılması gerekmektedir. Bu bölgeler ; dil, damak, yanak ve diş etleridir.

- Tuvalet becerilerinin gelişimi :

Çocuk vücut farkındalığı arttığı için anal kas grubunu çalıştırarak tuvaletini belirli sürelerde bağımsız olarak yapacağının farkındadır ve tuvalete yönelmeye başlar. Kendi kişisel temizliğini yapmayı öğrenmesi beklenir.


- Traş eğitimi :

İlk olarak ergoterapi seanslarında çocuğa kuaför ortamı sunulur ve bu doğrultuda ders içeriği hazırlanır. Bu sistem çocuğun hazır bulunuşluğunu geliştirmeyi hedefler. Traş esnasında çıkabilecek sesler ders içerisinde kullanılır ve çocuk seslere önceden adapte olur.

Ergoterapi sınıfında neler olmalı ?

  • Tuvalet

  • Banyo

  • Duşakabin

  • Mutfak tezgahı

  • Belirli araç gereçler ( çatal, kaşık, sürahi, bardak, tabak vb. )

  • Yemek masası

  • Traş tezgahı

  • Sadece aile bireylerinin dersi izleyebileceği kamera

154 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page